Marie-Thérèse et les Pays-Bas autrichiens :
la souveraineté à distance

Inleiding

Maria Theresia regeerde de Oostenrijkse Nederlanden in de decennia 1740 - 1780, vanuit het centrum van de Habsburgse monarchie in Wenen, zonder ooit een voet in onze gebieden te zetten. Hoe werd ze op de hoogte gehouden van wat er gebeurde in haar zo ver weg gelegen "Belgische provincies"? Hoe werden haar hervormingen doorgevoerd? Op welke efficiënte organisatie kon ze haar soevereiniteit over de Oostenrijkse Nederlanden laten berusten?

Op 20 en 21 december 2017 bestudeert een wetenschappelijk, internationaal team dit typische voorbeeld van “regeren op afstand”, dankzij een nauwe samenwerking tussen de archieven van de Académie royale de Belgique, het Rijksarchief van België, de Koninklijke Bibliotheek van België en Bibliothèque universitaire Moretus Plantin (UNamur). De sporen, bronnen en testimonia bewaard in onze archiefafzettingen, of nog steeds zichtbaar in de openbare ruimte, belichten de kenmerkende complexiteit van de monarchieën van het “Ancien Régime”. Een virtuele tentoonstelling begeleidt het publiek doorheen de originele documenten van de verschillende instellingen.

Dit evenement, georganiseerd door het Institut des Hautes Études de Belgique, wordt ondersteund door het FNRS (Fonds de la Recherche Scientifique de la Fédération Wallonie-Bruxelles), de Académie royale de Belgique, het Centre de recherche SociAMM (alsook de Groupe d'Étude du XVIIIe siècle) van de Faculté de Philosophie et de Sciences Sociales de l’Université Libre de Bruxelles, en, uiteindelijk, het département d’histoire de l’Université de Namur. Conferenties worden gehouden in het prestigieuze kader van de Académie royale de Belgique, een ideale plek om te begrijpen hoe de politieke macht zich in de stad weerspiegelt. De Academie, gecreëerd onder het bewind van Maria Theresia, maakt nog steeds deel uit van de Koninklijke Wijk dat destijds werd gebouwd om de belangrijkste regering- en gerechtelijke instellingen der hoofdstad van Oostenrijkse Nederlanden te huisvesten.